NAWA RASA DANCING

 

Achtergrond

De dansvorm, Bharata Natyam, heeft Mita Ramkhelawan geleerd van haar guru Srimati Madhoerie Jagmohan . De dansstijl die guru Madhoerie doceert is de Pandanallur stijl, een welbekende dansstijl in Nederland. Zij heeft zich via de traditionele dansoverdracht deze dansvorm eigen kunnen maken onder de hoede van wijlen guru Rajamani Knols.

Srimatie Madhoerie Jagmohan is momenteel woonachtig in Suriname, waar zij deze dansvorm overdraagt aan andere belangstellenden.

Srimati Rajamani Knols heeft de Bharata Natyam geintroduceerd in West-Europa waarbij als basis een vereenvoudigd pakket door haar is samengesteld om deze dansvorm toegankelijk te maken in een cultuur die ook voor haar nieuw was. Enkele van haar eerste leerlingen zijn Liesbeth Bennink en Madhoerie Jagmohan. Beiden hebben volgens het guru sisha parampara systeem deze danstraditie overgenomen.

Voor verdere verdieping in de Bharata Natyam heeft Mita in de loop der jaren onderricht gehad van een aantal docenten zowel in Nederland als in India.

 

Dit zijn: Sharadha Raghuraman, Leiderdorp; Tara Balagopal, New Delhi; Usha Parmeswaran, Chennai en Padmini Rao uit Bangalore.

Op het gebied van Bharata Natyam heeft wijlen Srimati Padmini Rao vanuit het gurukul parampara systeem onderricht gehad in zowel dans als nattuvangam van haar Guru Kitappa Pillai. Hij was een directe afstammeling van het Tanjore kwartet, die de basis heeft gelegd van de Bharata natyam zoals deze in de huidige vorm bekend is.

Tot ons verdriet is Srimati Padmini Rao in februari 2007 op 51-jarige leeftijd overleden. Zij heeft een groot gat achter gelaten bij haar familie en leerlingen. In gedachten leeft zij voort en wij zullen haar eren en roemen om haar kennis, haar inzet om de danskunst te verspreiden en de verdieping die zij daarin zag. Wij hopen dat, haar droom om een dansschool te verwezenlijken gelijk aan de dansschool Kalakshetre, opgepakt zal worden daar waar zij helaas is ge-eindigd.